Trygg tillvaro för diskriminerade minoritetsfolk

Projektet CAGESV ligger i staden Altamira i norra Brasilien. En verksamhet som ger råd och hjälp till ursprungsbefolkningen i olika vardagliga situationer. Många är äldre, som fortfarande har svårigheter med det portugisiska språket och man lever ett utsatt liv, ofta slitna mellan sin egen kultur och sätt att leva, och det som de möter i det moderna Brasilien. Många av dem (ca 50 %) har lämnat sina byar och lever nu i städer. Behovet är stort av en trygg plats att landa på och hjälp i olika situationer. Vi ser med glädje på hur arbetet växer sig starkare, och att vi kan hjälpa och stötta många.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Aktivitetshuset är igång tre dagar i veckan. Man har lyckats bilda en lista på volontärer som hjälper till så att det fungerar dessa dagar. Projektet äger också en bil, som används för att hjälpa personer ur
ursprungsbefolkningen och ge dem skjuts till olika myndigheter, för att göra bankärenden, besöka tandläkare samt sjukvårdskliniken. Urbefolkningen har en egen vårdcentral i staden, och projektet besöker de sjuka som finns där samt hjälper dem när de ska tillbaka till byarna. CAGESV donerade två flytvästar till ett äldre par, som inte kan simma och som tillhör en etnisk grupp som tidigare inte bodde vid floden. Med enkla medel kan man hjälpa till och ge stöd till de som behöver mest.

Vad vill vi göra mer?

Silvana, som arbetar i projektet, kommer att besöka Arawetébefolkningen den närmsta tiden, för att på så vis bygga kontakter med ursprungsbefolkningen. Hon har tidigare själv bott i området i elva år, och har många kontakter i de olika byar som hon kommer att besöka. Godkännandet kom direkt från stamhövdingen. Resan tar ca 9 timmar, via floden Xingu. Hon kommer att vara där ca två veckor, och hon planerar besöka ca 20–22 byar. En idé är att starta olika kurser i företagande så att man kan jobba med olika hantverk. Vi fortsätter hjälpa dem i mötet med myndigheter och annat i staden, och vill också fortsätta hålla familjecentret öppet för att kunna erbjuda en trygg plats att komma till när de besöker staden.

Silvana berättar

Silvana berättar om en man som behövde få hjälp med att ta ut pengar på banken, då det många gånger är svårt för urbefolkningen att hantera olika ärenden i banken. Han behövde hjälp för dottern Amilri kom från byn Araweté med sin lilla bebis Amil, som hade lunginflammation. Projektet ställde upp och hjälpte till så att mamman fick kläder till bebisen och allt hon behövde under perioden när hon var på sjukhuset. Mamma var så tacksam och glad till projektet för all hjälp hon hade fått. Så fort bebisen blev frisk kunde hon åka tillbaka till sin by.

Projektet rekommenderas för en Ge för livet-kampanj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insamlingsnummer 49133 · Ge för livet 69133

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)

0702423277

Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.